LÕPUMÜÜK - Koodiga PRODIGY25 kõik Prodigy tooted -25%

Kõik olemasolevad Prodigy tooted leiad SIIT ->

KÕIKIDELE TELLIMUSTELE TASUTA TRANSPORT! 50 000+ TOODET LAOS

Menu

« »
Cart

UUED tooted

Kettad

Ühed olulisemad vahendid discgolfi mängimiseks on loomulikult discgolfi kettad. Ehkki harrastaja tasemel võib discgolfi mängida mistahes lendavate taldrikutega, on erinevad ettevõtted välja töötanud spetsiaalselt discgolfi jaoks loodud lendavad taldrikud, mida soovitame kasutada.

Discgolfi kettaid on erinevaid tüüpe, neid toodetakse erinevatest plastikutüüpidest ning ketastel on oma lennustabiilsused ehk lennuomadused. Igal toodetud kettal on oma lennustabiilsus, vastavalt sellele, milline on ketta kuju. Parim viis tuvastada, kuidas üks või teine ketas lendab, on vaadata ketta peal olevat nelja numbrit, millest esimene tähistab kiirust, teine hõljuvust, kolmas pööret ja neljas hajuvust. Nende nelja numbri hindamisel saame ülevaate, milline on ketta eeldatav lennutrajektoor. NB. järgnevad näited on toodud paremakäelise mängija tagakäe viske kohta. 

stabiilsusreitingudKIIRUS. Kiirus iseloomustab ketta võimet läbida õhku. Innova ning Discmania ketaste puhul on kiirusindeksid vahemikus 1-14, mida suurem number, seda kiirema kettaga on tegemist. Alustavale mängijale soovitame kettaid kiirusindeksiga kuni 10.

HÕLJUVUS. Hõljuvus on ketta võime säilitada lennukõrgust. Hõljuvust hinnatakse vahemikus 1-7. Algajad, kes soovivad viskele rohkem distantsi, peaksid valima suurema hõljuvusindeksiga kettad. Samuti on hea hõljuvusega kettad ideaalsed maksimumdistantsi visete jaoks.

PÖÖRE. Pööre on ketta omadus kanduda lennu algusfaasis paremale. Kui pööret tähistav number on 0, ei keera vastav ketas viske alguses paremale. Kettad, millel on pööret tähistav number -5, kalduvad enim paremale. Kettaid, millel on pööre -2 kuni -5 on head rollervisete sooritamiseks (vt. spetsiaalvisked).

HAJUVUS. Ketta omadus kalduda viske lõppfaasis vasakule. Hajuvust hinnatakse skaalal 0-5. Ketas, mille hajuvusindeks on 0, on kõige sirgema lennuga. Ketas, mille hajuvusindeks on 5, hajub lennu lõppfaasis väga järsult vasakule. Suure hajuvusega kettad ei sobi alustavale mängijale.

Innova Teebird ketas (punases kastis lennuomaduste numbrid).

innova-teebird-champion

 

Mõne sõnaga erinevatest kettatüüpidest. Üldjoontes võib erinevad      kettatüübid jagada kolmeks, võttes aluseks nende lennuomadused ja  põhilised kasutusomadused. 

1) Draiverid ehk kaugmaa kettad. Need kettad on kõige teravama äärega ning läbivad õhku kõige kiiremini. Ehkki driverid lendavad kogenud mängija käes kõige kaugemale, kaotatakse draiverit visates tihti täpsuses.
2) Midarid ehk keskmaa kettad. Need on veidi paksema äärega kui draiverid ning ei lenda nii kaugele. Samas on keskmaa kettad täpsemad ning mängijal on kettalennu üle kergem kontrolli saavutada. Keskmaa kettaid kasutatakse põhiliselt korvile lähenemiseks.
3) Putterid ehk lähimaa kettad. Putterid on eelkõige mõeldud selleks, et sooritada viimane vise rajal ja ketas korvi visata, millega loetakse rada läbituks. Loomulikult on putter kõige täpsema lennuga ning tema lendu on kõige lihtsam kontrollida. Innova Aviar on maailma populaarseim ketas ning seda kasutavad puttimiseks näiteks 13 kordne maailmameister discgolfis Ken Climo, 2009 aasta discgolfi maailmameister Avery Jenkins ning hetkel maailma parim, neljakordne maailmameister Paul McBeth.

                                                                                                                           Innova P&A Aviar

Aviar-Putt-and-Approach-2  10097.1374740641.1280.1280

Lisaks ketaste lennuomadusi iseloomustavatele numbritele on mängijatel kasutusel ka väljendid ketaste lennuomaduste hindamiseks. Selleks kasutatakse põhiliselt kolme kategooriat – stabiilne (ingl. keeles stable), alastabiilne (ingl. k understable) ja ülestabiilne (ingl. keeles overstable). Kõikide stabiilsusindeksite hindamisel arvestame paremakäelise mängija tagakäevisetega.

Stabiilse lennuga ketas on selline, mis oma lennujoonest ei kaldu palju kõrvale, ehk ta ei ole suure hajuvusega. Stabiilse lennuga Innova kettad on näiteks Beast, Valkyrie, Roc. Stabiilse lennuga ketast soovitame kasutada siis, kui on vaja sirget viset, ilma suure hajumiseta või ka ketta paremale kaldumiseta. Samuti sobib stabiilse lennuga ketas ideaalselt alustavatele mängijatele.

Alastabiilse lennuga ketas on tavaliselt suure pöörde indeksiga, näiteks on nendel ketastel pööre tähistatud numbritega -2 kuni -5. Alastabiilse kettaga on hea visata paremale kalduvaid lennukaari ning sageli sobivad alastabiilsed kettad nõrgema viskega alustavatele mängijatele. Alastabiilse lennuga kettad on näiteks Roadrunner ja Stingray

Ülestabiilse lennuga kettaid iseloomustab tavaliselt suur hajuvusindeks, mis on vahemikus 3-5. Ülestabiilsete ketastega on lihtne visata vasakule kanduvaid lennukaari ning edasijõudnud mängijad kasutavad ülestabiilseid kettaid muuhulgas mängimiseks tuulega. Ülestabiilse lennuga kettad Innova valikus on näiteks Firebird, Destroyer, Boss, Gator.

Jälgi meid

Tasuta transport


Abiks tellimisel

 

Millise tootja kettaid kasutad kõige enam?

DiscSport

 

KLIENDITUGI

  • Tel. +372 553 8065
  • See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
  • Klienditugi E-R 09-17

 

LIITU MEIE UUDISKIRJAGA

Soovid saada meie uudiseid? Täida väljad ja liitu!

Sisene või Liitu